oude archief | huidige archief

Wiegel Leurt Internationaal

Berlijn / Parijs / Den Haag - Dat het Orakel Uit Ljouwert Hans Wiegel zich vlak voor de Nederlandse kamerverkiezingen steeds weer ontpopt tot potentiële premier weten we maar al te goed. Maar dat de VVD-coryfee hetzelfde probeert in het buitenland werd tot voor kort door alle betrokkenen zoveel mogelijk binnenskamers gehouden.

Das Orakel Von Oranienburg noemen ze hem in Duitsland. Hans Wiegel heeft in het plaatsje - iets ten noorden van Berlijn - een buitenhuisje gekocht en ontplooit van daaruit zijn activiteiten die enkel en volledig gericht zijn op het verkrijgen van het kanselierschap. In brieven aan politici, campagneleiders en zelfs bondskanselier Schröder laat "Der Hans" - zoals hij ze ondertekent - weten dat hij dé redding voor Duitsland kan zijn: "Ik ben populair bij het Volk, weliswaar het Nederlandse maar dat kan veranderen. Ik kan uw partij de grootste maken, bondeskanselier bekomen en Duitsland weer vooruit helpen in de vaart der volkeren," schrijft hij de verbaasde Duitsers.

Opvallend is dat het VVD-erelid in het buitenland geen speciale politieke voorkeur heeft: elke partij die hem als potentiële regeringsleider wil hebben kan hem krijgen. De Drentse ex-Fries heeft tien jaar geleden zelfs duizenden marken geboden als hij, eventueel verkleed als Helmut Kohl, namens de CDU de verkiezingen in mocht.

Ook in Frankrijk kennen ze L'Oracle d'Orléans, want in die stad, een stukje ten zuiden van Parijs, houdt Wiegel er een pied-à-terre op na. Uit de woorden van onze bron - die anoniem wil blijven omdat hij zelf graag nóg een keer president van de Republiek wordt en daarom geen "genante toestanden" kan gebruiken - kunnen we de Franse verslagenheid opmaken: "We hebben hem honderd keer vriendelijk bedankt voor zijn aanbod, en verteld dat we zelf genoeg kandidaten voor president, premier en aartsbisschop hebben. Maar hij blijft aandringen."

Op een gegeven moment, ongeveer in de periode van Wiegels pogingen om het paleis van Versailles op te kopen, heeft de Franse overheid geprobeerd discreet overleg te voeren met de Nederlandse ambassade. "Men begreep ons probleem maar al te goed," vertelt onze bron, "maar had verder zoiets van: beter in Frankrijk dan bij ons in de Nederlanden. Sterker nog: enkele dagen na het gesprek kregen wij een brief van de ambassadeur, of we niet ook nog een baantje voor Frits Bolkestein hadden."

Hoe iemand zo obsessief kan worden is niet duidelijk. De door ons geraadpleegde psychiater sprak van "een verknipte geest gecombineerd met een extreem hoge sex drive." Achteraf bleek hij echter in de war te zijn geweest met Hans Dijkstal. Over Wiegel zegt hij nu alleen dat het een man is "die weet wat hij wil, en die beter af was geweest als dat niet zo was geweest."

De hoofdpersoon zelf, van dit ietwat trieste verhaal, kan geen commentaar geven, omdat hij voor "zaken" in België is en daarna nog doorvliegt naar Washington en Vaticaanstad.

13-03-2002

oude archief | huidige archief

Welkom in het Vis in het Net Museum
Vanaf 10-2-2009 is Vis in het Net niet meer een actieve website met uw dagelijkse portie satire. De site is, met alle medewerkers, overgebracht naar dit museum. Veel plezier met de sentimental journey die een bezoekje aan tien jaar bloed, zweet en tranen (van het lachen natuurlijk) voortaan is.

Zie ook onze museumpagina en de speciale pagina ter nagedachtenis aan de popcornloterij.
(mededeling van de VVV Texel)

Zeerob

Vis in het Net is de trotse sponsor van het linkeroog (1/196e deel) van de gekste zeehond op Texel (en dat zegt wat!): zeehond (Popcorn-) Rob bij Ecomare.

Actieve bezoekers: 4

©1999-2019 Spin in het Web te Apeldoorn.
Overname alleen na expliciete toestemming (zie ook colofon). Sommige onderdelen worden in licentie gebruikt. De copyright hiervan berust bij de licentiegevers.
Vis in het Net, Spin in het Web en Niet Het Laatste Nieuws zijn gedeponeerde merken.

Op deze site zijn onze Privacy voorwaarden van toepassing

Vis in het Net is ontworpen voor gebruik op een schermresolutie van 800x600 of hoger. We hebben de site ontwikkeld met Microsoft Internet Explorer 6.0 als testbrowser. Zie ook de colofon