oude archief | huidige archief

Salt Lake City: Nederlandse Schaatsers Geen Puf Voor Medailles

Salt Lake City (VS) - De Nederlandse Olympische schaatsers laten het massaal afweten bij de medaille-uitreikingen. Zelfs gouden-medaillewinnaar Jochem Uytdehaage heeft zijn plak niet opgehaald. De topsporters vinden dat de ceremonie hun teveel kracht kost.

Ook bij de opening van de spelen wilden de meeste sporters, en alle schaatsers, niet komen opdagen, laat staan de Nederlandse vlag dragen. "Zo'n vlag is enorm zwaar, en bovendien betekent het een druk op het lichaam die uit een andere richting komt dan de normale klapschaatsdruk," aldus Renate Groenewold in een exclusief interview dat wij nog tijdens de opening op een geheime locatie mochten afnemen. Groenewold was tijdelijk ondergedoken omdat enkele IOC-leden hadden geprobeerd haar te ontvoeren en met een vlag de openingsceremonie in te duwen.

Toen diezelfde Groenewold twee dagen later zilver won op de vijf kilometer voor vrouwen - waarbij de dames op de lange baan drie kilometer moeten afleggen - peinsde ze er dan ook niet over die medaille op te gaan halen: "Zo'n plak zou me mijn nek kunnen kosten, letterlijk. Wat denken die bobo's wel niet? Ik moet over tien dagen alweer uitkomen op de 2250 meter voor vrouwen (een rit van 1500 meter, red.), dan ga ik nu zeker zo'n medaille torsen."

Groenewold vermoedt dat het IOC de grootste kanshebsters op de andere afstanden nu "allerlei eremetaal om de hals wil splitsen." Hiermee zouden de mindere godinnen, die in de ogen van de charmante schaatster "vriendinnesletjes van de IOC-meneren" zijn, minder "kapotgemedailleerd" zijn dan de toppers, en dus met de "echte prijzen" naar huis gaan.

De overige schaatsers sluiten zich desgevraagd bij Groenewold aan. Uytdehaage, die goud won bij de drie kilometer voor mannen - wat toch vijfduizend meter schaatsen betekent - heeft zijn goede vriend Anton Geesink naar Medal Plaza gestuurd om de plak in ontvangst te nemen. "Niemand die het gemerkt heeft. Maar zelfs Anton twijfelde. Hij heeft wel veel kracht, maar moet binnenkort toch weer met zijn rijdende sportacademie de weg op, en dat vergt ook veel," aldus Uytdehaage, die wel naar het Holland House is geweest voor de traditionele topless huldiging.

De schaatsers hopen dat het IOC en het NOC over vier jaar meer rekening zullen houden met hun zwakke gestel. "We denken aan het inhuren van stand-ins die de vlag kunnen dragen, de medailles op kunnen halen en om mijn part met de fakkel kunnen rondrennen. Als we er dan ook nog eentje vinden die goed scoort op mijn zwakkere afstanden..." grapt Groenewold, die inderdaad al vaker gebruik heeft gemaakt van dubbelpersonen en bijvoorbeeld ook grote prijzen heeft gewonnen in het schermen, wielrennen, Japans worstelen en curling.

De enige Nederlandse schaatser die dit allemaal maar onzin vindt is Gianni Romme. Eén van zijn advocaten liet weten dat Gianni bereidt is "welke medaille dan ook" op te halen. De kans dat Romme in de prijzen valt is echter klein, omdat hij wegens sponsorverplichtingen de meeste wedstrijden zal moeten missen.

12-02-2002

oude archief | huidige archief

Welkom in het Vis in het Net Museum
Vanaf 10-2-2009 is Vis in het Net niet meer een actieve website met uw dagelijkse portie satire. De site is, met alle medewerkers, overgebracht naar dit museum. Veel plezier met de sentimental journey die een bezoekje aan tien jaar bloed, zweet en tranen (van het lachen natuurlijk) voortaan is.

Zie ook onze museumpagina en de speciale pagina ter nagedachtenis aan de popcornloterij.
(mededeling van de VVV Texel)

Zeerob

Vis in het Net is de trotse sponsor van het linkeroog (1/196e deel) van de gekste zeehond op Texel (en dat zegt wat!): zeehond (Popcorn-) Rob bij Ecomare.

Actieve bezoekers: 4

©1999-2019 Spin in het Web te Apeldoorn.
Overname alleen na expliciete toestemming (zie ook colofon). Sommige onderdelen worden in licentie gebruikt. De copyright hiervan berust bij de licentiegevers.
Vis in het Net, Spin in het Web en Niet Het Laatste Nieuws zijn gedeponeerde merken.

Op deze site zijn onze Privacy voorwaarden van toepassing

Vis in het Net is ontworpen voor gebruik op een schermresolutie van 800x600 of hoger. We hebben de site ontwikkeld met Microsoft Internet Explorer 6.0 als testbrowser. Zie ook de colofon