oude archief | huidige archief

Kliklijnen Tieren Reeds Welig

Apeldoorn - 0800-Tiplijn. Dat moet volgens een aan de overheid gelieerd Nationaal Platform de oplossing zijn voor het verkrijgen van belangrijke informatie over vooral zware criminaliteit. Men wil nog dit jaar burgers de gelegenheid bieden om anoniem en gratis te klikken over buren en concurrenten. Maar het platform heeft blijkbaar niet de moeite genomen om te controleren of zijn initiatief niet al bestaat. Want kliklijnen zijn er al lang, en sommigen verdienen er zelfs goed mee.

Henk Grotebroer is al in 1994 op het idee gekomen om mensen te laten klikken. Aanvankelijk was het zelfs om ideële redenen dat Henk zo'n zeshonderd telefoontjes per dag aannam - in de hoop de politie van dienst te zijn. Maar al snel bleek dat het klikken zo populair was, dat hij er geld voor kon vragen. Zijn miljoenenbedrijf 0900-Kliklijn was geboren. Zo'n vierhonderd callcenter-medewerkers handelen onder het motto Direct Apart Op De Kliklijn Van Uw Keuze dagelijks duizenden telefoontjes à 1,50 per minuut af.

0900-Kliklijn is volgens Grotebroer nog het beste te vergelijken met een sekslijnbedrijf: "Mensen bellen niet voor de ander, ze bellen voor zichzelf. Ze vertellen wat ze willen vertellen over wie er ook maar wat stouts heeft gedaan. En als ze klaar zijn hangen ze op." Het is op zo'n manier wel lastig om een onderscheid te maken tussen de echte klikkers en degenen die alleen voor de kick bellen. Maar dat is bij Grotebroer geen probleem: "Wij schrijven niets op, we doen niets met de informatie. We gaan er vanuit dat alles nep is. Sommige oudere dames bellen drie keer per dag om te klikken over wijlen hun man. We voorzien echt in een behoefte, zeker voor degenen die willen doorklikken."

Het bedrijf van Henk mag dan nog steeds de enige commerciële kliklijn aanbieden, er zijn ondertussen veel lijnen bijgekomen. Het lijkt er zelfs wel op dat iemand die zich ergens aan stoort, meteen een kliklijn begint. Hoe vaak zulke initiatiefnemers hun eigen nummer bellen is overigens een goed bewaard geheim binnen de kliklijnwereld.

Een korte rondgang langs de vijf laatst geopende kliklijnen geeft de lezer een goed overzicht van de verschillende typen lijnen waarmee u zich in een verloren moment kunt amuseren:

0800-Kamerledendiewindenlaten is een lijn die opgericht is door Jeltje van Nieuwenhoven, Kamervoorzitter en beroemd geuractivist.

0800-Argentijnen. Deze lijn is opgericht door een onbekende instantie die is gevestigd op Noordeinde 66 te Den Haag. Volgens de verplichte omschrijving van het 0800 nummer is het bedoeld om te klikken over "missende Argentijnen die niet mis zijn."

0800-Bouwfraudeklikkers kunt u bellen om het Nationaal Bouwplatform - het overkoepelend orgaan van de bouwwereld - op de hoogte te stellen als u merkt dat iemand bij de overheid of het programma Zembla heeft geklikt over bouwfraude.

Via 0900-Belachelijkhogeprijzen legt de consumentenbond u een uitgebreide lijst vragen voor en laat u vervolgens zo nodig nog verder uitweiden over middenstanders die belachelijk hoge prijzen vragen (€ 3,75 p. min.).

De nieuwe kliklijn van de BVD, waar mensen heen kunnen bellen als ze BVD-agenten over de schreef hebben zien gaan, is bereikbaar via een geheim telefoonnummer.

25-01-2002

oude archief | huidige archief

Welkom in het Vis in het Net Museum
Vanaf 10-2-2009 is Vis in het Net niet meer een actieve website met uw dagelijkse portie satire. De site is, met alle medewerkers, overgebracht naar dit museum. Veel plezier met de sentimental journey die een bezoekje aan tien jaar bloed, zweet en tranen (van het lachen natuurlijk) voortaan is.

Zie ook onze museumpagina en de speciale pagina ter nagedachtenis aan de popcornloterij.
(mededeling van de VVV Texel)

Zeerob

Vis in het Net is de trotse sponsor van het linkeroog (1/196e deel) van de gekste zeehond op Texel (en dat zegt wat!): zeehond (Popcorn-) Rob bij Ecomare.

Actieve bezoekers: 4

©1999-2019 Spin in het Web te Apeldoorn.
Overname alleen na expliciete toestemming (zie ook colofon). Sommige onderdelen worden in licentie gebruikt. De copyright hiervan berust bij de licentiegevers.
Vis in het Net, Spin in het Web en Niet Het Laatste Nieuws zijn gedeponeerde merken.

Op deze site zijn onze Privacy voorwaarden van toepassing

Vis in het Net is ontworpen voor gebruik op een schermresolutie van 800x600 of hoger. We hebben de site ontwikkeld met Microsoft Internet Explorer 6.0 als testbrowser. Zie ook de colofon