oude archief | huidige archief

Toename Dertigers Sociaal Probleem

Eindhoven - Er zijn steeds meer dertigers in ons land en dat leidt tot problemen die vergelijkbaar zijn met de uitdagingen waarvoor de maatschappij zich vanwege de vergrijzing gesteld ziet. Misschien is de verdertiging zelfs wel een erger probleem, zegt het Eindhovense Trimbaaninstituut.

Het percentage mensen dat dertiger is neemt zienderogen toe. Als deze trend zich doorzet zijn er over 10 jaar meer dertigers dan alle personen in een andere leeftijdscategorie bij elkaar opgeteld. Hierdoor neemt de behoefte aan speciaal op deze groep gerichte voorzieningen toe, terwijl we daar niet op voorbereid zijn. Dat zegt onderzoekster Trudi Som-Sing van het Trimbaaninstituut Voor Relevante Ontwikkelingen.

"Het enige waar de planologen rekening mee houden is de woonbehoefte van deze groep: Nederland bouwt zich suf, maar dan wel alleen voor de dertigers met een gezin. Terwijl uit ons onderzoek blijkt dat vooral de hoger opgeleide dertiger vaak nog alleen is. Voorzieningen als fitnesscentra, trendy kroegen, opticiens, sauna's en darkrooms worden te weinig gepland. En het zijn juist deze dingen waar de dertiger behoefte aan heeft. Terwijl de overheid zich bezighoudt met het vergrijzingsprobleem zit de dertiger met de gebakken peren."

Een duidelijk voorbeeld hiervan is het Amsterdamse Java-eiland, waar het Trimbaaninstituut onderzoek heeft gedaan. Een trendy woonlocatie met een zeer hoge concentratie dertigers, een apotheek, een supermarkt en een thuiszorgcentrum. "Maar de bewoners willen geen apotheek, want ze bestellen hun medicijnen via Internet. In een supermarkt - ze noemen hem een rollatorbaan - komen ze ook nooit en het thuiszorgcentrum is onlangs omgezet in een illegaal fitnesscentrum."

"De bewoners van het Java-eiland roepen al jaren om meer aanlegplaatsen voor hun boten en een goede parenclub op loopafstand - nu moeten ze bijna een kwartier met de taxi. Maar dat heeft het stadsdeel niet ingecalculeerd. Dus wordt er over een maand gewoon een buurthuis geopend waar mensen kunnen kienen, en is het verzoek om in het bestemmingsplan ruimte te scheppen voor een sushibar afgewezen."

Dit is maar een kleine greep uit de variëteit aan obstakels die de dertiger in het hedendaagse Nederland tegenkomt. Het drugsbeleid is een andere, vertelt Som-Sing: "Dat hele druggebeuren is in Nederland gericht op jongeren. Men probeert het gebruik van jongeren onder controle te krijgen en te stroomlijnen. Hasj en wiet mogen, XTC wordt feitelijk gedoogd. Maar dit alles onder de voorwaarde dat cocaïne buiten de deur blijft. Zodat de dertiger zich in allerlei bochten moet wringen om aan zíjn drugs te komen. De overheid vergeet dat de dertiger op coke draait, en de maatschappij op de dertiger. Ik zeg wel eens: zonder coke geen geld om de vergrijzing aan te pakken."

Maar niet alles ligt aan de overheid. De dertiger heeft het ook gewoon sociaal moeilijk doordat hij bepaalde zaken belangrijk gaat vinden: "Als je kijkt naar wat de dertiger zégt belangrijk te vinden, dan heb je het over status, een goede lease-auto en een goed gesprek. Daarnaast blíjkt uit onderzoek dat ze zich zorgen maken over hun gewicht en of ze nog wel zo gezellig als vroeger zijn. De sociale structuren zijn hier niet op berekend. Zo zijn er nog steeds weinig technische mogelijkheden om met zeg vier mensen tegelijk - het gemiddelde aantal vrienden van een dertiger - een hands-free gesprek vanuit de lease-auto te voeren."

Het Utrechts initiatief van de drive-in sauna, waar de bezoekers door de autoraampjes gezellig en intiem kunnen doen zonder dat iemand een duidelijke blik op hun buikje kan werpen, is niet voor niets uitermate succesvol gebleken.

17-01-2002

oude archief | huidige archief

Welkom in het Vis in het Net Museum
Vanaf 10-2-2009 is Vis in het Net niet meer een actieve website met uw dagelijkse portie satire. De site is, met alle medewerkers, overgebracht naar dit museum. Veel plezier met de sentimental journey die een bezoekje aan tien jaar bloed, zweet en tranen (van het lachen natuurlijk) voortaan is.

Zie ook onze museumpagina en de speciale pagina ter nagedachtenis aan de popcornloterij.
(mededeling van de VVV Texel)

Zeerob

Vis in het Net is de trotse sponsor van het linkeroog (1/196e deel) van de gekste zeehond op Texel (en dat zegt wat!): zeehond (Popcorn-) Rob bij Ecomare.

Actieve bezoekers: 2

©1999-2019 Spin in het Web te Apeldoorn.
Overname alleen na expliciete toestemming (zie ook colofon). Sommige onderdelen worden in licentie gebruikt. De copyright hiervan berust bij de licentiegevers.
Vis in het Net, Spin in het Web en Niet Het Laatste Nieuws zijn gedeponeerde merken.

Op deze site zijn onze Privacy voorwaarden van toepassing

Vis in het Net is ontworpen voor gebruik op een schermresolutie van 800x600 of hoger. We hebben de site ontwikkeld met Microsoft Internet Explorer 6.0 als testbrowser. Zie ook de colofon