oude archief | huidige archief

Zwartboek Vis in het Net

Amsterdam - Vis in het Net - de nummer één nepnieuwssite van Nederland - misbruikt de expertise van De Telegraaf om aan zijn hete nieuwtjes te komen. Deze beschuldiging komt van de kant van Telegraaf-woorvoerster Carla Canard. Zij heeft vanochtend bij het Correctietribunaal Van De Media een zwartboek over de werkwijze van reporters van de beroemde website ingediend.

Het zwartboek bestrijkt het afgelopen jaar en geeft voorbeeld na voorbeeld van hoe Vis in het Net steeds met nieuwtjes komt die ook gepland stonden voor De Telegraaf van de volgende dag. "Neem het bericht over de nieuwe schaatsploeg van Dirk Van Den Broek," zegt Canard. "Wij kregen daar begin februari een exclusieve tip over. Dus wij aan de slag voor de krant van de volgende dag: fotootje maken van Romme met een Dirk-tas, kijken of er nog dieren of huilende moeders in de buurt zijn, teksten inkorten, financiële consequenties voor de automobilist doorrekenen, rectificaties schrijven. Gewoon alles wat een kwaliteitskrant moet doen voordat er gepubliceerd wordt."


De gewraakte foto: De Telegraaf of Vis in het Net?

Maar nog diezelfde dag komt Vis in het Net met het artikel en, zo schrijft het zwartboek, dezelfde foto's. De Telegraaf wil graag weten hoe de leukste website van Nederland en Urk aan deze informatie komt.

Soms schrijft de site zelfs letterlijk over: "Die nieuwsflits over het katholieke antwoord op de abortusboot in juni van dit jaar was onze scoop. Hoe kón Vis in het Net toen weten dat een groep priesters een eigen anti-abortusboot was begonnen, waarop vrouwen kosteloos zwanger gemaakt konden worden. Dat wisten alleen onze redacteurs!"

N. Vis, boer internetentrepreneur, diplomaat, Nederlands kampioen langebaansjoelen en eigenaar van deze website, vindt het allemaal één grote canard. "Wij zitten in dezelfde branche als De Telegraaf, het brengen van nieuws op het scherpst van de snede. Dan kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat we toevallig hetzelfde verzinnen." De site heeft dit jaar 420 artikelen en nieuwsflitsen gepubliceerd. Dat een kleine 400 daarvan afkomstig zijn van De Telegraaf noemt Vis toeval.

Maar de opsomming in het zwartboek is overtuigend: van de uitlevering van Pino (Sesamstraat, red.) aan Chili en de komst van de eerste Stille Elfstedentocht in januari, via de vermeende heteroseksualiteit van prins Claus in februari, de scoop van de nieuwe pokemon-hostie in de katholieke kerk in april, het mysterieuze auto-ongeluk van Pierre Kartner in mei, de kroonprins die zijn verloofde van een rots afduwt in juni, tot de mogelijke komst van Bin Laden naar Urk in september en de ontploffende hemaworsten afgelopen maand. Stuk voor stuk voorbeelden van Telegraaf-primeurs die Vis in het Net net een dag eerder had.

Hoe deze zaak ook afloopt, Vis in het Net heeft bij monde van N. Vis beterschap beloofd, en daar sluit de redactie zich maar al te graag bij aan. Wij beloven de lezer dan ook dat we in 2002 weer dag in dag uit met alleen maar nep-nep-nepnieuws zullen komen en niets daarvan zal gestolen zijn van De Telegraaf. Om ons goed voor te bereiden gaan we even op oudejaarsvakantie, maar begin januari staan we weer helemaal voor u klaar.

Redactie, medewerkers, eigenaar en hond van Vis in het Net wensen alle lezers

Niet Een Rot Nieuwjaar!

21-12-2001

oude archief | huidige archief

Welkom in het Vis in het Net Museum
Vanaf 10-2-2009 is Vis in het Net niet meer een actieve website met uw dagelijkse portie satire. De site is, met alle medewerkers, overgebracht naar dit museum. Veel plezier met de sentimental journey die een bezoekje aan tien jaar bloed, zweet en tranen (van het lachen natuurlijk) voortaan is.

Zie ook onze museumpagina en de speciale pagina ter nagedachtenis aan de popcornloterij.
(mededeling van de VVV Texel)

Zeerob

Vis in het Net is de trotse sponsor van het linkeroog (1/196e deel) van de gekste zeehond op Texel (en dat zegt wat!): zeehond (Popcorn-) Rob bij Ecomare.

Actieve bezoekers: 3

©1999-2019 Spin in het Web te Apeldoorn.
Overname alleen na expliciete toestemming (zie ook colofon). Sommige onderdelen worden in licentie gebruikt. De copyright hiervan berust bij de licentiegevers.
Vis in het Net, Spin in het Web en Niet Het Laatste Nieuws zijn gedeponeerde merken.

Op deze site zijn onze Privacy voorwaarden van toepassing

Vis in het Net is ontworpen voor gebruik op een schermresolutie van 800x600 of hoger. We hebben de site ontwikkeld met Microsoft Internet Explorer 6.0 als testbrowser. Zie ook de colofon