oude archief | huidige archief

RTL IN HET LUXEMBURGS

Wasserbillig - Toen Joop van den Ende de afgelopen week opriep tot een grotere rol van de overheid als kwaliteitsbewaker bij de commerciële omroep, moest men bij HMG (de eigenaar van o.a. RTL-4 en RTL-5) wel even hard lachen. Niet alleen vond men het belachelijk dat staatssecretaris van der Ploeg zou kunnen bepalen hoeveel kunst, documentaires en porno er te zien zou zijn op hun zender, het was volgens hen ook nog eens juridisch onmogelijk: RTL-4 en RTL-5 zijn immers nog steeds geen Nederlandse, maar Luxemburgse tv-zenders. Dit was tien jaar geleden - toen RTL-4 werd opgericht - nodig, omdat de Nederlandse wet commerciële tv toen nog verbood.

De opmerkingen van van den Ende hebben echter wel een gewillig oor gevonden bij de Luxemburgse Groothertog, en daarom is HMG het lachen nu wel vergaan. De groothertog heeft namelijk per decreet gesteld dat alle Luxemburgse zenders voortaan in het Luxemburgs moeten uitzenden, en dus moeten RTL-4 en RTL-5 ook "om". Deze wijziging moet vanaf volgende week maandag zijn doorgevoerd. Hoewel HMG tegen dit decreet in beroep gaat bij het Europesche Hof van de Mensenrechten - men heeft vooral bezwaar tegen de korte voorbereidingstijd - heeft men vooralsnog geen keus dan gehoor geven aan de oproep. Alle sterren zijn dan ook samengekomen in Wasserbillig, een Luxemburgs grensplaatsje, voor een spoedkursus Luxemburgs.

"Het lukt nog niet echt goed, maar we hebben nog een week," zegt Henny Huisman. "De soundmix show gaat geloof ik Tonmesschung Erschein heten, ofzoiets. Ik denk dat ik het tijdig onder de knie heb, maar maak me wel zorgen over de gasten in mijn show. We denken aan nasynchroniseren." Jeroen Pauw, presentator van He Ellei Kuk Ellei (voorheen RTL Nieuws), vermoedt dat deze wijziging kijkers gaat kosten: "Als we verder niets erandren zal het wel niet güt afloifen," zegt de ondertussen naar Luxemburg verhuisde nieuwsman, "daarum gaan we ook meer neues doen over Letzenbuerg. Gefärliche Slange erfuntn ins Vianden en so. De Nederlandsers die we dus erliezen, winnen we weer zruk onder de Letzerbuergher."

15-09-1999

oude archief | huidige archief

Welkom in het Vis in het Net Museum
Vanaf 10-2-2009 is Vis in het Net niet meer een actieve website met uw dagelijkse portie satire. De site is, met alle medewerkers, overgebracht naar dit museum. Veel plezier met de sentimental journey die een bezoekje aan tien jaar bloed, zweet en tranen (van het lachen natuurlijk) voortaan is.

Zie ook onze museumpagina en de speciale pagina ter nagedachtenis aan de popcornloterij.
(mededeling van de VVV Texel)

Zeerob

Vis in het Net is de trotse sponsor van het linkeroog (1/196e deel) van de gekste zeehond op Texel (en dat zegt wat!): zeehond (Popcorn-) Rob bij Ecomare.

Actieve bezoekers: 1

©1999-2019 Spin in het Web te Apeldoorn.
Overname alleen na expliciete toestemming (zie ook colofon). Sommige onderdelen worden in licentie gebruikt. De copyright hiervan berust bij de licentiegevers.
Vis in het Net, Spin in het Web en Niet Het Laatste Nieuws zijn gedeponeerde merken.

Op deze site zijn onze Privacy voorwaarden van toepassing

Vis in het Net is ontworpen voor gebruik op een schermresolutie van 800x600 of hoger. We hebben de site ontwikkeld met Microsoft Internet Explorer 6.0 als testbrowser. Zie ook de colofon